lørdag 14. september 2013

Norderney - Lauwersoog

10. September


Det gjelder å være kledd for forholdene
Opp tidlig igjen, det er slik å være seiler på dagsetapper, vi må få mest ut av dagslyset. Alt unnagjort og vi er i gang klokka sju. Det er gråvær og regn, det er bare å kle seg for en våt etappe. Det er vindstille ut forbi Norderney, vi har god hjelp av medstrøm i starten. Etter noen timer blåser det plutselig opp og ei skikkelig regnbøye kommer, da er det godt å kunne gå inn i salongen, samtidig som vi kan følge med, ut og gi Otto noen grader babord eller styrbord og inn igjen. Det hele roer seg litt igjen, vi heiser folka og kan kanskje få litt hjelp av den.
 
Her må jeg skyte inn, vi har et tredje mannskap ombord, Otto, han er flink til å styre, krever ikke mat, ikke hvile. Han er utrolig flink til å gjøre det han får beskjed om. Det er vår autopilot jeg snakker om. 
Derfor kan vi gå inn i salongen og holde utkikk, Otto styrer.  Det kommer flere byger, men det meste ser ut til å gå over land lenger inne.
Arvid har satt opp ruta, vi går en kortere led enn hoved-leden. Den går over noen sandbanker og er merket. Der har vi beregnet å være midt mellom flo og fjære, men mot fjære sjø.
Ny og gammel teknologi, vindmøller og oljeplattform
Etter vært får vi noe rotete sjø. Det skyldes vind fra en retning og strøm en annen. Vi er også i det området vi har motstrøm, godt over 1 knop. Vi leter etter bøyer der vi skal gå og som vi har i kartet på kartplotteren, finner dem ikke, kun den som viser inngangen til denne leden. Vi må gå mot land for å finne dem, vi har pålandsvind og det bryter der inne. Vi skjønner etter hvert at det er virtuelle bøyer i kartet - de finns ikke i sjøen!
Ekkoloddet viser mellom 2 og 3 meter, og kryper nedover, spenningen blir nesten for stor da vi får 1,9 m og ikke vet hva som er foran oss. Så øker avstanden til bunnen igjen, vi får mere vann under kjølen og kan puste ut. Ekkolodd er kjempekult! Det ble dagens spenningshøydepunkt for meg!!
Plutselig er alt bra, sjøen er rolig, vi er i leden mellom øyene. De røde og grønne bøyene er i kartet og i virkeligheten! Deilig å være på hovedveien igjen!
Vi nærmer oss slusen som skal ta oss inn til Lauwersmeer og havn.

Det er grønt lys da vi nærmer oss og øyner en sjanse til å komme gjennom på straken. Jeg går fram for å hente frem fendere, da Arvid plutselig setter full fart! Vi er inne i slusa, glem fendere, få ut tau foran og bak  og holder oss inn til sida av slusa. Litt panikk hos meg i det samme, det gikk fint. Holdt i tau i hver vår ende, og holdt båten fra slusesida med hendene. Et øyeblikk etter kjører vi ut i Lauwersmeer og vi er i Holland! Og vi er forhåpentligvis ferdig med de frisiske øyer!

 
Vi er fortøyd i Noordergat Marina - og vi er slitne, mye spenning på en dag. Det blir middag på land, litt småproviantering og så køya. Her har vi godt nett, og det er gratis, det blir oppdateringer i morgen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar