lørdag 30. november 2013

Cascais - Lisboa

22. - 26.november


Cascais er en nydelig liten by. Jeg falt helt for den, med sine trange, spesielle gater, små butikker, åpne plasser og spesielle gatemosaikk. Den fikk vi oppleve allerede dagen etter vi kom. Ofte har vi litt "sea-legs" når vi kommer i land, det gynger litt. Vi kom til denne mosaikken og trodde faktisk det var bølger i gaten. Det er kun et optisk fenomen, øynene blir lurt til å tro at det er høydeforskjell. Det gikk bedre dagen etter....
Ble nesten litt sjøsyk her..
Havna her er fin med gode fasiliteter. Tydelig en seilerhavn med flere titalls optimist-joller, lasere og norske drake. Vi ble litt betenkt på prisen da vi fikk en flaske vin ved ankomst! Veldig hyggelig betjening.
Havna i Cascais
Om morgenen etter vi kom inn, kom en liten seilbåt inn, tydelig vært ute i hardt vær. Brukket mast og båten full av vann, fullt kaos om bord.. Det er en soloseiler som gjorde kollbøtte i Atlanteren, i en regatta fra Spania til Brasil. Heldigvis gikk det bra med seileren, han ble plukket opp av et polsk lasteskip og er nå i Paris. Slike seilere må ha en særdeles stor porsjon galskap for å krysse Atlanteren alene i en slik liten båt. Søstra og noen venner er der for å ta seg av båten. Vi fikk en vanntett container med mat over til oss.

Dagene i Cascais går med til litt båtjobbing, det er alltid noe å ta i med. Kvil-mannskapet kom inn kvelden etter oss, og vi har vært en del sammen med dem. En pubrunde sammen lørdagskveld, var kjempekoselig. Vi gamle går først hjem.
Mandag er det tur for sightseeing i Lisboa. Vi tar toget inn, bestemmer oss for sightseeingbuss der vi kan hoppe på og av som vi ønsker. Lisboa er en stor by, det blir nærmest turist på japansk vis : reise med buss og knipse underveis. Byen har vært hovedstad i Portugal siden 1255. I nyere tid, i 1755, ble byen rammet av flere jordskjelv og store deler ble ødelagt. Etter jordskjelvene gikk elven Tejo over siden bredder og skapte en tsunami. Bydelen Baxia ble hardest rammet og Dom Pedro 4, populært kalt Rossio, er gitt en stor del av æren for gjennoppbyggingen. En imponerende statue av ham står på plassen Praca de Dom Pedro 4. Oppe ved parken over statuen er det flott utsikt over Lisboa og Tejo.

Arkitekturen i Lisboa er til dels svært flott, både nytt og av eldre dato, og gjenspeiler de forskjellige perioder byen har vært gjennom.
Den store elva, Tejo, deler Lisboa. På sørsiden kneiser en stor statue, Cristo Rei, på toppen av en høyde. Selve statuen er 28 m høy, mens pidestallen er 89 m, og den kan sees på lang avstand.

Vi hoppet av i en av småbåthavnene og hadde en deilig lunsj der, i sola. Det blir italiensk denne dagen.

Toget bringer oss tilbake før mørket faller på, vi tar en øl sammen med Kvil-gutta. På toget får vi øye på Christian Radich langs bredden. Det blir avgang fra Cascais i morgen, ser det ut til. Vinden er med oss i følge værmeldingene. Da blir det Lagos neste....
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar