fredag 21. august 2015
Vinteren i Lefkas


oktober til april


Tilbake etter Norgesturen, er vi er litt spente på hvordan denne vinteren skal bli, dette er helt forskjellig fra forrige vinter i Altea. Der bodde kun vi og en spanjolsk fisker fast i Marinaen. Line og Bjørn fra Alta kom ned fra Alfas del Pi noen helger. Her i Lefkas bor det folk i minst 30-40 båter gjennom vinteren, noen reiser litt til og fra i perioder. Det er mest britiske som overvintrer, noen hollandske, tyske og franske. En svensk båt og tre norske. Jeg må si britisk for ikke å fornærme skotter og walisere. For ikke å blande hummer og kanari, velger jeg å dele dette innlegget i flere bolker.
Vi er i Hellas, kulturens vugge, yacht services since 4000 B.C.

Det sosiale liv

Porto, den lokale baren i havna, er fast møtested. Der lages det arrangementer, bursdager feires og om du bare vil prate med noen eller se på TV, Porto er stedet. TV, ja, det er mest for den engelske del av marinaen - stort sett rugby og fotballkamper.
Quiz-kveldene er også mest britisk, men vi deltar og kommer stort sett på sisteplass. En kveld fikk vi gjennom en litt annen vri, skandinaviske spørsmål og litt mer generelt europeisk. Tror vi kom på andre plass. De fleste syns i alle fall det er morsomt at vi stiller opp gang etter gang til tross for jumboplassen. 

I begynnelsen av desember var det start på julefeiringen med tenning av juletreet i Vhliho Yacht Club. Julenissen kom, og flotte jenter og gutt danset Line-dans. En riktig trivelig kveld hvor mange fra Lefkas hadde tatt turen ned.


Julenissen kom, stor stas
Flinke Line-dansere underholdt
I god tid før jul begynte jakten på juleribba. Og den tar tid. Innom alle slakterne, forklarer, med svor osv. Til slutt tar vi mange bilder med oss på Ipaden og viser frem. De fleste rister på hodet, og noen sier ja, det kan de skaffe. Det viser seg å være smågrisunger, de eneste som selges med  svor. Vi gir opp, det blir skinkestek med sprø svor på julaften. Og med hjemmelaget surkål og god saus til, er julemiddagen reddet.Julaften formiddag feirer vi i cockpiten vår sammen med Johanne, Asbjørn og Svein-Tore. Det serveres hjemmelaget gløgg, sola skinner og det er T-skjortevær. Flott start på jula.
Julepyntet torv, alle steder er det pyntet til jul
Byen er flott pyntet, både gater og langs sjøen. Første juledag ble feiret på Porto, i beste engelske stil. Alle stiller med en liten pakke som blir lagt under juletreet der vi etter tur kan velge den vi vil ha. Vi vant en julepudding som kjentes ut som en murstein. Stadig fikk vi spørsmål etterpå hvordan vi likte den. Måtte ærlig innrømme at vi ikke hadde prøvd - og til sist forsvant den stille overbord...Godt våre venner ikke leser norsk!


Flotte figurer i nattemørket


Pynt langs sjøen

Nyttårsaften ble feiret i stor stil på et nærliggende hotell. Her må Vicky berømmes på alle måter. Hun er arrangementskomite for alle slike begivenheter, hun er redaktør for vår avis, Lefkasposten, og hun er sogar leder av Quiz-aften. Lefkasposten kommer ut en gang i måneden, med info om ting som skal skje, historier og faste spalter. Vicky er et særdeles viktig knutepunkt for det sosiale liv i havna.

Compass Award-festen er i gangEierne av Porto samlet folket til stor fest i slutten av januar for å feire et år som eiere. Høytidelig skriftlig innbydelse med oppfordringen: «Dress to Impress», og med utdeling av«The Golden Compass». Utallige kategorier, og med liste over nominerte. Vi vant kategorien :»Best Newcomer Award», og kompasset henger på veggen i salongen.


Det arrangeres mange kurs og aktiviteter som vi kan delta på. Arvid synger i Shantykor, og jeg går på trening to ganger i uken.


Damene i beste Variete-stilfebruar arrangerte Vhlio Yacht Club 
"Good old days" show med middag. Vhlio ligger ca. 10-15 km syd for Lefkas by. Showet er laget av bare amatører, men for et profesjonelt show!  Regi, kostymer, skuespillere; alle må berømmes for et flott show!
4 dager med fulle hus, og overskuddet går til trengende på Lefkas.Lo så jeg nesten datt av stolen. Ønsket seg hund, fikk katt!Julekonserten med Shantymen og Lady Singers ble en stor suksess. Stappa full konsertsal! Når sant skal sies er ikke konsertsalen sååå stor. Gøy var det og alle var svært fornøyd - inklusive dirigenten.


Kan forstå gutta syns godt om dirigenten sin!Alex, Roger, Maria og hundene

Hunder og valper om hverandre
Er ikke jeg søt, da?
Tvers overfor oss på piren ligger Muscadine med Roger og Lee om bord, sammen med sine tre hunder: Max, Tiny og Bowsen. Vi blir fort kjent, de er utrolig hyggelige og inkluderende mennesker. Gjennom dem blir vi kjent med Maria som bor i Lefkas. Hun er halvt tysk og halvt gresk, og den greske delen dominerer. Hun har hunden Lui og alle går tur sammen og er veldig opptatt av hunder. Sammen med mange andre prøver de å få kastrert og sterilisert mange "street dogs" og tar vare på valper som blir forlatt og kastet. Ja, kastet, det er funnet valper i søppelkontainere og forlatt på de utroligste steder. 
Villbassen, Teddy, alltid full av energi
Max ute i regnet, noe misfornøyd med været!
Kattene blir tatt like godt vare på som valpene
Da vi ankommer havna har de tre, Roger, Lee og Maria funnet og reddet 10 valper og mor til det ene kullet. De bor flott, på en nedlagt strandbar med stor plen og hønsehus. Ingen høns, men et flott bosted for de firbente. For et lurveleven når vi kommer. 5 voksne hunder og 10 valper tumler sammen i lek og utfoldelse. 

Kronen på verket er to kattunger som innimellom tror de er valper, men piler opp i nærmeste tre når leken blir for voldsom. 


Før julen setter inn har alle valpene fått nye hjem i Holland, Tyskland og England. De er vaksinert, kastrert, chipet og med egne pass er de vel utrustet til sine nye hjem. 
En liten forklaring på at overskriften sier Alex, Roger og Maria, mens jeg hittil har skrevet Lee, Roger og Maria. Forklaringen er enkel. Roger heter Roger New, og da Lee giftet seg ble det Lee New. Overalt hvor hun henvendte seg, pr. telefon eller andre medier, ble hun tatt for kineser. Slutt på det etter å ha skiftet navn fra Lee til Alex. Vi begynner så smått å vende oss til det.
Alex og jeg, morgentur i Marinaen
Leo

Leo fortjener et eget lite kapittel, kan nok si han fikk en spesiell plass Utpå våren dukker det opp en ny ung street dog. Han holder seg sammen med Scott som bor utenfor et yachtfirma i havna. Begge er snille og blir gjerne med når vi går tur med hundene både morgen og kveld.                                                                                                                                                                                                                                                                                 
Arvid med Leo og Scott, det vanker godbiter, forstås!
                                                                                                                            

Hva, ikke lov på bordet? Vel ikke rette plassen for meg!
Han er nydelig og får med en gang navnet Leo, farger og manke minner om en løve. Maria setter den med en gang opp for adopsjon i Tyskland. Vi tar oss litt av den i forbindelse med en antibiotika-kur og kastrering.
Her kan jeg fint bo
En ettermiddag tar vi han ombord for å kunne gi han medisin til faste tider. Leo sover søtt da vi forlater båten for å spise middag med Asbjørn og Johanne. For et syn som møter oss tilbake på båten. Forhenget foran døra er revet, han har gnagd på sofaen, strømkabelen for landstrøm er bitt over og hunden er vill for å komme ut! Vi slipper han -en fri street dog bør ikke stenges inne.Etter kastrering gjentar historien seg, men denne gang får vi låne et bur i cockpiten, det gjør hele forskjellen. Da kan han komme og gå som han vil. Medisinen får han på skje i hundemat. Et utrolig syn der Scott og Leo sitter pent og spiser av skje hver sin gang.

Etter at vi reiste til Norge i april, fikk vi den triste beskjeden at Leo døde etter å ha blitt påkjørt.


Barnie

Et dyr til er vært å nevne, det er katten Barnie. Hans favorittsted er Porto bar. Enten det er mye eller lite folk der, Barnie er like rund, han beholder sin plass ved bardisken!Vær og vind

Utover november og desember har vi mye fint vær og nydelige sommerdager inni mellom. Etter julefeiringen begynner stormene og vi får testet hvor trygg og god havnen er. 
Nyttårsaften og første nyttårsdag blåser det voldsomt. Marina-kontoret målte 67 knop i kastene på det meste. Alt gikk fint inne i Marinaen, men på bykaia var det mange båter som ble skadet etter å ha slått mot betongkaia. Det kommer flere stormer etter det, vi ligger trygt, men det kan bli mye bråk fra vind og båter. 


Vindfull 1. nyttårsdag i havna

Januar og februar er regnfulle måneder. Det kommer mye regn, og et par ganger hagler det også. På Marinakontoret sa de det kom dobbelt så mye som normalt i disse to månedene. 
Temperaturen varierer. Noen netter er vi sogar ned i -1 grad. Dagtemperaturene ligger vel stort sett på 10- 15 grader.
Mars blir noe bedre, og gir enkelte dager løfte om at vår og sommer er i anmarsj.En liten bilde-kavalkade forteller litt om hvordan vi har det
Mye vind, rullende båter
Mye regn
Enda mer vin og regn
Vakker kveld i Lefkas Marina
Nydelig, stille morgenstund
Dobbelbro, en i luft og den andre i sjøen


I slutten av mars er tiden i Lefkas over for denne gang. Båten settes på land i Cleopatra Marina og vi drar til Norge. Deretter venter nye eventyr på de ioniske øyer....
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar