torsdag 3. oktober 2013

Amsterdam - Scheveningen - Zeebrugge

21. - 23.september
 

Vi ligger i Ijmuiden MarinaJeg og Cornelis

Vi forlater Amsterdam Marina for å passere siste sluse før Nordsjøen. Det er meldt litt mindre vind, men fremdeles sydvest, og det betyr midt imot. En kort tur utenfor breakwater med stamping og vi snur tilbake til Ijmuiden Marina for å vente på bedre forhold. Her har vi vært før engang. Den gang var det, ettersom jeg husker, en flott, livlig havn. Nå er det meste stengt, både båtbutikker og restauranter, og det meste ser forfallent ut. Likevel den dyreste havna til nå, 42 euro pr. natt for oss. Vi ligger longside, og kapteinen argumenterer for at vi ikke tar mer plass enn en hvilken som helst annen 12m. Hjelper ikke, katamaraner skal betale 50% mer enn andre, sånn er det bare!

Foran oss ligger ei stor catte, Africat. Den lå på samme plass sist vi var her. Har ikke vært ute av havna, ser det ut til; Blåskjellfarm på rora, fenderne har slitt hull i gelcoaten, tydelig forfall overalt. Synd for en flott båt!
Det blir busstur til Ijmuiden sentrum, kose oss med å rusle rundt til vi blir litt sultne. Ønsker å finne et spisested, vi går og går og ender opp på en snackbar. Spurte oss for underveis, mannen mente det var en god restaurant i havnen...
Vi tar tidlig kveld, det blir Scheveningen i morgen.
 
Arvid på Cornelis Strand skuer utover
 
Neste morgen er det tidlig opp. Det er vindstille, grått og tåket. Ut på moloen og sjekker sikten, brukbar. Tåka letter litt og vi setter kurs mot Scheveningen.
 
 
På vei til Scheveningen, litt sysler i cockpit. Jeg nøster villsaugarn for å gjøre Arvids genser ferdig. 
Ellers en fin dag på fjorden med gråvær og lite vind. Det er for det meste Otto som styrer. Noen ganger tar kapteinen over, og når seil skal håndteres fremme, er det lettmatrosen som tar over styringa.
Slike dager på sjøen er som regel delt opp med små måltider. Litt frokost, nøtter og rosiner, litt frukt, noe kjeks og om det ikke er for store bølger blir det også et varmt suppemåltid. Slik går nu dagan.

 
Utenfor innløpet til Scheveningen havner vi nesten i løypa til et Rib-race. Seil blir tatt ned og vi finner plass i Scheveningen yacht habour. Nå er den dyrest, 43,5 euro!!
 
 Scheveningen YH
 
Det blir en tur til Jumbo (matbutikk) for proviant, vi trenger bare litt brød og pålegg - og kommer ut med to fulle bæreposer! Litt hollandsk øl blir det plass til i runde to til butikken, det er siste havna i Holland.
Vi får litt trim i havnene - ikke alt er tilrettelagt i nærheten av oss båt-turister.

 

 

 
 
 
Vi prøver å få vasket vekk det verste på hekken. Det blir mye skitt som samler seg.
Det gror som bare rakern, vannlinja må vaskes hele tiden. Gress, langt gress som stortrives på norsk bunnstoff.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kul fugl som har vi sett flere steder, i Amsterdam og her i Scheveningen. Kan noen fortelle meg hvilken fugl det er? Ser ut som en liten falma flamingo. Kjell, fugletitter, vet det kanskje...
 
 
 
 
 
 
Turen til Zeebrugge er på 65nm, det blir en lang dag.
Vinden er midt imot, men sola titter etter hvert frem og vi får en flott dag.
 
Vi koser oss med våre sysler i det fine været.
 
Jeg strikker iherdig på genseren, og Arvid ordner med tau. Han lager bl. a. et mellomlangt fortøyningstau som jeg har ønsket meg lenge! Noen av de lange vi har om bord er helt uhåndterlig for lettmatrosen. Når tauet skal kastes rundt pålen, havner det som regel på sida, og med en gang melder stresset seg. Det er bra kapteinen er rolig!!

 
 
 
Jeg må si at passeringen av trafikksonen inn til Rotterdam har jeg grua meg litt for, når jeg skal være helt ærlig. Det er til og med laget en "oppskrift" på hvordan det kan gjøres. Reeds Nautical Almanac blir lest nøye, den er forresten flittig i bruk hele tiden.
 
Her tror jeg det passer med en liten historie fra noen år tilbake:
For flere år siden var kapteinen og jeg i Kristiansand Teater for å se "Den fordømte nordlendingen" med Asbjørn Arntsen og co. Min historie er hentet derfra og i fri gjengivelse:
 
Det var ho Olga, over nitti år, som lå på det siste på gamlehjemmet. Doktoren var hos ho og spurte forsiktig om ho kanskje ville ha presten på besøk? Ho tenkte sæ om og sa. Ja, det ville ho gjerne. Presten kom og de prata om livet som ho Olga hadde levd og om at det snart va slutt. Det va en go' samtale, og Olga var godt fornøyd med det livet ho hadde levd. Ho følt ho hadde hatt et godt liv. Presten hørte på og spurte til slutt: Æ skjønne du har hatt et godt liv, men om du fikk sjansen til å leve det om igjen, va det ingenting du gjerne vill forandre på, leve annerledes? Ho Olga tenkt sæ nøye om før ho svart. Jo, det va en ting ho ville gjør annerledes om ho fikk sjansen. Hva da? spurte presten. Ikke ha alle bekymringan som det ikke ble noe av!
 
Det er noe som jeg har prøvd å ha som rettesnor siden den gang, de fleste ting som vi bekymrer oss om er ikke til bekymring når vi kommer dit.
Slik også her, vi kaller opp trafikksenteret, vi venter til en slepebåt har passert, så gir vi gass over. Og det var det - ingenting å bekymre seg for!
 
Skyene letter og etter hvert titter sola frem og det er varmt. Det blåser opp litt, men roer seg snart ned igjen og det er flatt hav inn mot Zeebrugge. Vi fortøyer i Royal Belgium Sailing Club. Og vi fortjener en øl i cockpit, så i land for å finne wi-fi. En øl til på kafeen der vi kan få sjekket værmeldinger. Belgisk øl er også godt!
 
Tilbake til båten for middag og planlegging. Det blir Dover i morgen. Da er det jo på sin plass med noen nye bekymringer. Det er jo en sabla travel havn, masse ferger og lastebåter ut og inn hele tiden.
Sist gang vi var der med en TRT-1200 som skulle leveres til kunde, fikk i kjeft for å seile inne i havna.
Dover kontroll forlangte at vi anløp inn det østre hovedløpet der storbåtan går. De hadde fulgt oss på radar et stykke og trodde ikke på at vi var seilbåt med den farta vi hadde. Så vi seilte med god fart rett inn i havna, og fikk kjeft.

 
 
 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar