lørdag 26. oktober 2013

 

Fortsatt i Viveiro

13. oktober 


Her er vi fortøyd i Viveiro
Litt dårlig natt for Arvid bringer oss til et apotek der vi får kjøpt antibiotika. Alt tyder på noe med luftveiene, hoste og tette bihuler. Glemte å handle i går, det blir derfor sandwichfrokost på busstasjonens kafeteria, lite brød i båten, bare noen tørre skalker. Resten av dagen blir det bloggarbeid, med dårlig nett tar det sin tid! Har også snakket med venner og familie på Skype og Facetime, to flotte hjelpemidler for videosamtaler med de der hjemme - og i Spania. Det betyr mye når vi er på tur.

Sykehuset i Burela
Vi tenkte å spise ute i kveld, men Arvid er for dårlig, så det blir suppe i båten i stedet. Og selvfølgelig et par Breaking Bad episoder før Ole Lukkøye kommer.

14. - 23. oktober

Det er vind og uvær i sikte, i alle fall over en uke framover, kan derfor se ut til at vi blir liggende her en stund. Til Gadis for å handle, det blir egg & bacon-frokost.
Deretter opp til legesenteret som ligger 50 m fra båten. Best å få sjekket om det er lungebetennelse som Arvid mistenker. Der, hos Dr. M. Moreno blir han sjekket og sendt til EKG og røntgen. Konklusjonen er hjerteflimmer og vi får ambulanse til nærmeste sykehus, i Burela, ca. 25 km fra Viveiro. Det blir noen timer der, med hjerteovervåkning og medisin for å stabilisere hjertet. For et sjokk for oss!  Vi blir sendt tilbake til båten på kvelden med beskjed om å kontakte legesenteret her neste dag for kontroll av puls og blodtrykk. Vi snakker, vi leser på nett og prøver å finne ut hva vi skal gjøre. Det blir litt kaos i hodet, vi vet vel egentlig ikke hva dette betyr for oss. Må vi hjem??

Utsikt over Burela, fra sykehuset
Etter hvert roer ting seg litt ned, selv om legesenteret her helst vil at vi skal dra hjem. Vi kontakter en venn av oss som er pensjonert hjertespesialist for å få råd om veien videre. En undersøkelse av hjertets tilstand er nødvendig for å kunne bestemme videre behandling eller ikke, en ultralyd av hjertet ser ut til å være svaret. Vi får beskjed om at La Coruna er nærmeste sted for å få en slik spesialistundersøkelse.

   Vår lege her, Dr. Moreno er blitt byttet ut med Dr. Laura, en ung, kjempehyggelig lege som også prater litt engelsk. Språket kan være en utfordring i slike tilfeller. Hun finner en lege til oss i La Coruna, og vi får hjelp av en spansk venn for å bestille time. Vi ble forespeilet lang ventetid, men allerede 29.10 skal vi til time der. Vi får også et lite innblikk i vanskelighetene for spanjoler. Dr. Laura har bare arbeid ut oktober, etter det vet hun ikke om hun får forlenget tid her, arbeid et annet sted, eller være uten arbeid. Kjæresten er lærer og har vært uten arbeid i 5 år, og hun sier det er svært vanskelig for veldig mange, spesielt de unge. De blir nederst på stigen fordi de ikke opparbeider seg nok annsenitet og er derfor de første som går ved innskrenkninger.  Dr. Moreno ble byttet ut fordi han skulle reise til Bergen for å besøke barnebarnet sitt. Verden er liten!

Gamlebyen

Alt roer seg etter hvert, selv Anne Grete faller litt til ro etter som dagene går og krisemaksimering ikke er nødvendig. På vestkysten, i La Coruna, blåser det kuling, det ene kraftige lavtrykket avløser det andre. Det blåser kraftig her også, båten hopper og spretter litt, ellers ligger vi trygt og godt. Det er ingen bølger. Vi ligger inn en fjord og i en kanal ved elveutløpet, kjempetrygt og godt. Ute i Biscaya og Atlanteren går bølgene høye. Vi tenker oss ikke den veien før vi vet noen svar og været har roet seg. Det nå det er viktig å huske på at vi er på tur, og det er den som er målet!
Vi har fine dager, flott solskinn med ca. 20 grader i skyggen. Går turer og utforsker byen. Etter hvert er vi også på hils med servitrisa, Blanka, som er så hyggelig på nærmeste kafe, andre ser også gjenkjennende på oss. Arvids pust bedrer seg, hosten bedres også.

Den gamle bydelen i Viveiro får besøk av oss en dag. For mange år siden leste jeg en bok om lille Bernadette Soubirous som fikk åpenbaringer av jomfru Maria ved en grotte utenfor byen Loudres i Frankrike. Der ble det gravd frem en kilde hvor vannet sies å ha helbredende virkning. Pilgrimmer og syke valfarter dit i stort antall. Her i Viveiro er det en nesten tro kopi av denne grotten og den ligger i den gamle bydelen. Ved siden av denne ligger en nydelig liten steinkirke fra det 18. århundre. Og  Santa Maria-kirken ligger rett over veien, den er fra 1200-tallet. Det er samtidig fascinerende med de smale brostensgatene som er i hele Viveiro.

Viveiro er også kjent for sine flotte strender, og befolkningen mangedobles om sommeren av turister.

Elven deler byen i to, og en flott gammel bro går over til den andre siden med en flott strand og en bred strandpromenade.
Det er søndag og det er mye folk som er ute og promenerer. Noen lufter hunder, andre ungene og atter andre igjen mor, far eller kjerringa. Vi nyter en øl og ser på folkelivet før vi vender nesen hjemover igjen. En flott dag og en flott tur.
 
Tidevannet, på det meste ca. 4 m forskjell gjør at strendene blir oversvømt ved høyvann og kjempelange ved lavvann.
                                             

Godt fortøyd

Litt om hvordan høyvann og lavann fortoner seg i Viveiro:
Vi har hatt fullmåne i denne uken og høyvann var 4,09 m over lavvann. Bilder av båt og brygge viser de forskjellene vi har. Vi går i land og rett inn på brygga fra båten. Tilbake igjen etter noen timer og trappa ned til båten er bratt. Så lenge som vi ligger på flytebrygger er dette helt uproblematisk.

Disse to fant vi ved Loudres-grotten, søte hva??
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar