torsdag 3. oktober 2013

Ikke alltid som planlagt...
Zeebrugge - Dunkerque - Dover

24. - 25. september

Opp tidlig for å gjøre klar til avgang. En titt ut, det er ennå ikke helt lyst, men havna i Zeebrugge ligger skjult i tåke. Det blir ingen tur til Dover i dag, tåka virker for tett til at vi ønsker å krysse kanalen. Vi tar heller ei rute nedover kysten av Belgia og Frankrike, med alternative havner, siste er Dunkerque. Igjen dukker denne bekymringen opp; stor havn, masse båter etc. Så husker jeg Olga og skjønner at det trolig er helt ok når vi kommer dit. Og det var det!!
 

Pumpedusj, funker godt!!
 
Det er disig og flatt hav når vi kommer utpå. Sola kommer opp og det blir godt og varmt, T-skjorte og shorts-vær. Strikketøyet kommer frem igjen, må få ferdig den genseren, har jo en til som skal ferdigstilles!

Så god som ny, etter dusjen!! Og lukter godt!
Merker etter hvert at det er noen dager siden Amsterdam og bad. Føler meg litt svett og klam og kommer på pumpedusjen som ble innkjøpt før avreise. Finner den frem, varmer litt vann, og vi har en herlig dusj i cockpit.før vi ankommer Dunkerque. Og det blir ingen bilder fra seansen her!!!
 Deilig, deilig med litt renselse av kropp. Sjelen renses på andre måter!
 
 Fruen også!!!


En øl i cockpit før vi rusler opp til havnekontoret. Ei hyggelig dame tar imot oss, viser oss veien til båtbutikk for å få kjøpt fransk gjesteflagg. Hadde ikke fått tak i det tidligere, dessuten skulle vi jo til England, ikke Frankrike. Men vi skal til Frankrike senere på turen, vi får bruk for det igjen.
 Vi rusler litt rundt, langs en indre kanal og opp i byen. Der nyter vi de siste solstrålene ute, selvfølgelig med en fransk øl. Den smakte godt!
Det blir litt proviantering, selvfølgelig franskbrød og croissanter! Til frokost, så klart!

Nydelig skute som lå i "indre havn" i byen.
Det blir Dover i morgen, det har kapteinen bestemt, og lettmatrosen er helt enig!


Vi er nå i Frankrike, og jeg tok en liten oppsummering før neste strekk. Holder vi Arendal og Norge utenfor, har vi nå besøkt 5 land. Og vi har vært i 22 havner, tror jeg etter en rask opptelling. Og vi har ikke akkurat forflyttet oss fort.

Så er det Dover, 41 nm over kanalen. Ikke blant de lengste strekkene, men vi må være obs, det er nesten der stredet er smalest og med stor trafikk. En av de mest trafikkerte steder i Europa, både nord - syd, samtidig som det går ferger tvers over kanalen fra både Calais og Dunkerque til Dover. Heldigvis er kanalen delt inn i trafikksoner, nord- og sydgående, + gater på tvers for ferger og oss som vil krysse over.

Det er grått og disig på morgenen. Barometeret faller og det er bare 13 grader på morgenen.

Vi går ut, det er disig og nesten flatt hav. Sikten er fra 0,5 nm til 1 - 2 nm. Det skjer ikke mye rundt oss, noen ferger passerer, på begge sider av båten. Noen småfugler tar seg en hvil på dekk før de fortsetter sin reise. Vi får så vidt øye på et par delfiner, håper de kan vise seg mer ettersom vi beveger oss mere sydover etter hvert.  Vi passerer nordgående trafikksone, og så sydgående. Det passerer en båt foran oss og en bak. Langt unna oss føler jeg. Kapteinen syns det er greit med litt tåke, da ser jeg ikke alle båtene rundt oss og det blir absolutt roligere om bord i båten! Det kan jo ha noe for seg, uten tvil!!
Jeg er kjempeglad for AIS'en som er installert. Der ser vi alle store båter og mange seilbåter har også installert AIS sender/mottaker. Utrolig godt hjelpemiddel når vi ikke har radar. Og det er mange som følger oss på AIS'en for å se hvor vi er. Betryggende, det også!
 
Vi nærmer oss Dover, har funnet frem hvilken kanal vi skal bruke på VHF'en for å kalle opp Port Control. Da glir en rib opp på styrbord side og ber oss, høflig nok, om å ta kontakt på CH 74, havna har prøvd å nå oss på VHF uten at vi svarte. Vi skulle meldt oss 2nm fra innseilinga, og kapteinen trodde det skulle skje 1nm utenfor havna.
Vi er fort inne i havna, som også er travel med ferger og cruiseskip. Her er det tre marinaer, to som er stengt ved lavvann og en som er på flytebrygger. Den kan forlates 24 timer i døgnet. Vi legger oss på flytebrygge.

På rusletur i Dover, først langs stranden, og med "The white Cliffs of Dover" i bakgrunnen.

En flott strandpromenade, og med Dover Castle på klippene bak byen. En nydelig ettermiddag, perfekt til en rusletur opp til sentrum.

Det er også krigshistorie i denne havna.
Den har spilt en stor rolle opp gjennom historien, også under "World War II.  Plaketten til venstre er et bevis fra den tiden.
Vi havner etter hvert på The Clouds, sulten gnager og vi spiser deilig steak før vi rusler tilbake til båten. Vi får benyttet oss av fri Wi-Fi for oppdateringer på vær og vind, tidevann og tidevannsstrømmer. Noen steder er det å få koblet seg på nett svindyrt og dårlig i havnene. da kommer Ipaden helt til sin rett. Putter den i sekken og finner et sted med nett for å få oppdatert, spesielt værmeldinger.
                                            En liten hvil i sola, nydelig kirke i bakgrunnen
 
Vi har en "mission" på disse rusleturene våre. Tidlig på vår reise kom Christian med et ønske, kunne gjerne tenke seg kort fra stedene vi besøker, lime de inn i en perm og ha det som en oppsummering av reisen. Det er ikke alltid like enkelt! Tror vi er inne på noe litt forhistorisk her. Noen steder jeg spør etter postkort, tenker de seg om, ser grunnende ut og finner frem en liten restbunke bak disken, unnskylder seg med at det er det de har. Beklageligvis, vi har ingen igjen fra Dover, for eksempel. Noen steder kan jeg få tak i kort, men frimerker har de ikke, da må jeg på postkontoret. Og ikke alltid lett å finne en postkasse. Så husk Christian, det er med innsats vi finner disse kortene og får dem avgårde til Kristiansand. Og noen steder er det ikke mulig å få sendt noe i det hele tatt, vi kommer inn sent på ettermiddagen og går tidlig neste morgen. Jeg gleder meg til å se den mappen en gang i fremtiden.
 
Vi har en "mission" til. Arvid er helt "hekta" på Breaking Bad, jeg fikk kjøpt Sesong 1 og 2 i Kristiansand, men vi må alltid undersøke om de neste sesongene finns der vi kommer. Også så i Dover. Mannen bak disken vet med en gang hva vi snakker om, men dessverre utsolgt! Bedre lykke i neste havn. Det er nesten sånn at Arvid angrer på at han ikke kjøpte sesong 3 i Ijmuiden da vi fant den der.
 
Men det kommer flere havner i England... 
 
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar