søndag 20. oktober 2013

Over Biscaya

7. - 10. oktober

 
Ingen tidlig morgen på oss, vi var dødstrøtte da vi kom inn til Brest i går kveld. Sen frokost, så havnekontoret. Billig havneavgift, bare 16€ for natta, kan kanskje skyldes at de ikke spurte om vi var katamaran... Men det sto i papirene de fikk, så da så!

På havna i Brest med ny genser
Tevennec Lighthouse, inn mot Raz de Sein
Det er nydelig sommervær og vi tar storvask i båten. Begge kjølene blir heist på brygga, skrubbet og vasket. Cockpit og dekk får også en omgang med kosten og vinduene pusses. Vi skal være tip/top når vi krysser Biscaya. Det ser ut til at vi starter i morgen, slik værmeldingene ser ut. Opp i byen for proviantering - og vi er klar!
 
8. oktober - dag 1


I Raz de Sein
Klokken 11 er vi toppet opp med diesel, nydusjet og klar for Biscaya. Ikke fritt for at jeg er spent, vi skal krysse dette fryktede havstykket mellom Bretagne i Frankrike og Galicia i Spania. Jeg har jo aldri vært med på det før, heller aldri seilt i flere døgn, så litt spenning i magen er lov.

Ut kanalen fra Brest er det vindstille, 20 grader og flott solskinn. Vi regner med lite vind det første strekket, vi går for motor mot Raz de Sein, et sund mellom fastlandet og noen klippeøyer. Det sparer oss for å gå helt ut og rundt. I sundet traff vi motstrøm på det sterkeste. Krappe, store bølger og vi vingler fra side til side. Veldig ubehagelig, og farten varierer mellom 0,1 - 2,5 knop. Det var en opplevelse vi ikke hadde regnet med. Og vi hadde ikke lest Reeds godt nok. Reeds skriver om Raz de Sein: Der skal du
treffe på slak, det vil si rundt høy- eller lav-vann da strømmen er minst. Med vind imot SKAL en ikke passere i sterk strøm. Vi traff en strømtopp, det var heftig!
 
Vi seiler i svak vind, og hjelper til med motor når farten blir for liten. Vi koser oss og har en flott dag resten av dagen. Mot kveld kommer en flokk delfiner for å hilse på. Blir så glad over å se dem - de fyker rundt båten, mellom skrogene, lengre unna og så tilbake igjen. Kjempemoro!

 
 

På kvelden dør vinden ut og vi tar ned fokka og motorseiler med storseilet gjennom natten. Vi holder 5,5 - til 7 knop. Natten forløper rolig. noen fiskebåter skaper litt bry, ellers ingenting spesielt. Vi holder utkikk og passer kurs. Vi kan ikke stole på at alle båter har AIS, så vi må holde utkikk. Stjernehimmelen er klar og fin, men vi holder oss mye inne i salongen, det er litt råkaldt ute. Det lysner i øst og sola er oppe ved halvni-tiden.
 
9. oktober dag 2
Jeg sover på morgenkvisten mens Arvid holder vakt. Sola skinner, vi duver over Biscaya i 5 knop og en flokk delfiner leker rundt båten idet jeg kommer opp i cockpit. Livet er flott!
Nydelig solskinn i dag også, og vi tar fotbad og pedikyr og Arvid får en hårklipp i tillegg. Så legger han seg litt, vi er nødt til å sove på dagen også for å klare vaktene på natta. Arvid sliter litt med å få sove.
 Grønnmeis????
 

En liten fugl besøker oss og får sitte litt i salongen og hvile seg. Hva i alle dager gjør en slik liten skapning langt til havs?? Kan nesten ikke tro de klarer å fly så langt. Vi ser ikke mye båter, en seilbåt langt foran har passert oss, og en tankbåt har vi sett. Vi har passert det området der havbunnen stuper fra noen få hundre meter til over 4 tusen meter. Akkurat på denne kanten er det mest fiskebåter og de passerte vi i natt.
Resten av dagen går med til litt puslerier, jeg sover litt for å være forberedt på natta. Det blåser litt opp og vi øyner sjansen til å nå La Coruna torsdag kveld i stedet for fredag morgen. Vinden løyer nok litt mot kvelden, vi får ha alle opsjoner åpne for morgendagen.
 
Det ble litt annerledes enn vi tenkte. Akkurat idet kveldsmørket kommer får vi vindskifte og vindøkning. Etter en kort tenkepause hos kapteinen blir det ned med alle seil. Sikkerhetsselene er i bruk og det går bra å få seilene ned. Det blir ei urolig natt, vi surfer på bølgene, det banker og slår i båten og vi ser lite av sjøen rundt oss. Himmelen er før mørk. Vi går for motor, men må redusere motorkraften når vi er oppe i 8 - 9 knop.
 
Ved to-tiden på natten ser vi at vi ikke når La Coruna innen neste kveld. Vi bestemmer oss for å legge om kursen, mot Ribadeo, ei havn litt inn i bukta. Det blir litt roligere i båten. Ei stund tror vi det er noe galt med AIS'en, vi ser ikke en båt rundt oss. Så dukker det opp en, 71 nautiske mil unna, og vi skjønner at det faktisk ikke er noen båter i nærheten. Jeg sover litt, men Arvid har stadig vansker med å slappe av. Han legger seg i salongen og får i alle fall hvilt litt. Vi er begge glad når det lysner av dag og vi kan se hvordan sjøen er rundt oss. Det har vært ei lang natt.
 
10.oktober dag 3
Det blåser godt og med rotete sjø. Vi heiser fokka, samtidig som motorkraft må reduseres for ikke å gå for fort inn i bølgene. Det blir en lang dag også, jeg tror vi begge teller timene til vi er inne. Vinden øker på, fokka skulle helst ned igjen, men vi lar den stå, en bør ikke gå frem på baugen nå. Vi strever oss inn mot Ribadeo, i sterk vind og store bølger og vi teller nautiske mil til vi er inne. Gjett om det er noen som er glade når vi kommer i le og har bare innseilinga igjen. En mudderbåt kommer opp bak oss, Arvid vinker idet den passerer, og de kjører foran oss helt til marinaen. Der står en havnebetjent på kaia, anviser plass, hjelper oss med fortøyninger og fendere. Halv seks er vi ferdig fortøyd. Vi er utslitte, men vi er over Biscaya!
Etter litt omkledning tar vi hele mappa vår med papirer opp på havnekontoret. En hyggelig havnebetjent (dame) gjør oss oppmerksom på at havneavgiften regnes i kvadratmeter, ikke lengde, 0,94 € pr. kvadratmeter.  Det skulle bli en hel haug med euro for oss, selvfølgelig skulle vi få rabatter, et lurt smil, og vi betale €88 for to netter. Dyrt nok spør du meg!
Vi er sultne og trøtte, og en ankerdram med Veterano (spansk brandy) skal vi ha. Havnekontoret anbefaler en restaurant, men spanjoler spiser middag tidligst ved åtte-tiden. Mat må vi ha, og vi drar ut tida med noen øl til vi kan få mat. Det blir rundstekt oksefilet, nydelig og mør. Go' og mett er vi tilbake i båten, og det blir en Veterano, sovner nesten før den er drukket opp. Vi sovner som steiner, hvis steiner kan sove da.
Ingen bilder fra dag 3, vi tenkte ikke på det engang!!
 
 
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar